Четвер, 28 Березня, 2024

Як живе Херсон у військовий час: розповідає мер Ігор Колихаєв

На відміну від своїх колег, міський голова Херсона Ігор Колихаєв не вважає себе блогером та медійною персоною. Він не записує регулярних відеозвернень і свідомо відмовляється від селфі. Таке рішення пояснює просто: вже не в тому віці та й часу на такий формат спілкування немає. Тому спілкування з городянами мер обласного центру веде виключно через дописи у Facebook. Проте на численні прохання городян Колихаєв погодився на відеоінтерв’ю, в якому коротко розповів про стан справ у Херсоні та як ведеться життєзабезпечення міста. Докладніше про це читайте на сайті kherson-yes.com.ua.

Де-юре – Херсон український, де-факто – окупований

Ключове питання, яке хвилює більшість городян – під чиїм керівництвом зараз знаходиться обласний центр. Колихаєв розставив усі крапки над «i»: 3 березня до Херсона увійшли російські війська та місто перебуває в окупації. Однак і він сам, і його заступники щодня перебувають на робочих місцях, займаючись ключовим питанням – життєзабезпеченням міста. «Над міськрадою, як і раніше, майорить український прапор», – зазначає Колихаєв.

Міський голова підкреслив, що працювати в таких умовах вкрай непросто. У зв’язку з періодичними обстрілами житлових кварталів та приміських сіл, їх мешканці залишаються без світла, води та газу. В міру сил та можливостей туди виїжджають працівники комунальних служб та проводять ремонтні роботи з відновлення.

Спроба росіян створити ХНР зазнала фіаско

Також протягом останніх кількох днів активно обговорюється тема створення на території області так званої Херсонської Народної Республіки. У соцмережах не лише створюються фейкові групи, де ведеться активна пропаганда на адресу цивільного населення, а й обдзвон депутатів обласної ради із закликом підтримати владу РФ.

За словами Ігоря Колихаєва, такі дії змусили депутатів Херсонської ОДА провести екстрену сесію в онлайн-форматі, де 44 голосами затвердили, що обласний центр та всі населені пункти регіону були, є та залишаються у складі України. У свою чергу мерія та депутати міської ради також підтримали рішення своїх колег.

Крім того, щодня у Херсоні городяни проводять мирні мітинги, наочно демонструючи російським силовикам свою громадянську позицію.

Потрібно об’єднуватися на благо майбутнього

На жаль, «зелений коридор» у Херсоні існує лише на папері. Місто знаходиться в глибокій окупації і всі шляхи для транспортування гуманітарної допомоги перекриті російськими військами.

В обласному центрі існують проблеми із продуктами харчування, ліками, паливом. Останній фактор безпосередньо впливає на роботу громадського транспорту та вивезення сміття.

За словами Ігоря Колихаєва, міська влада зі свого боку робить усе можливе, аби Херсон повноцінно функціонував. Також мер закликає включатися в роботу бізнесменів, активістів та волонтерів: запускати виробництва, по можливості виходити на робочі місця, платити податки та зарплати, допомагати всім, хто цього потребує.

«Наразі найголовніша наша зброя – єдність», – підсумував міський голова.

Повне інтерв’ю мера Колихаєва можна переглянути на сайті Херсонської міської ради.

.,.,.,.